Pana unde?

Postat pe 6 mai 2012. Autor: Cristi Suciu. Categorie: 01. Jurnal
Comentariile sunt închise pentru Pana unde?

Recunoasterea si comenzile vocale.
Mie unul inca imi pare aiurea, ne-natural si infricosator oarecum ca am ajuns sa vorbesc obiectelor. Incepand de la centrele de servicii clienti unde un robot te intreaba ce vrei si pana la telefonul inteligent caruia tre sa ii vorbesti, am ajuns sa fug de astfel de conversatii.
E bine ca tehnologia evolueaza si ca devine mai inteligenta dar pur si simplu cred ca unele directii nu sunt tocmai cele bune. E OK ca exista astfel de tehnologii pentru ca ajuta o gramada de persoane cu dizabilitati sa aiba o viata cat de cat normala. Cunosc un om viu care, in urma unui accident, a ramas semiparalizat si isi misca foarte greu degetele si bratele. Are un job de birou in fata unui computer pe care il manevreaza vocal din scaunul cu rotile. E OK sa dau comenzi vocale cand conduc. Comenzi simple (raspunde/inchide), nu conversatii!!! Da, in aceste cazuri e folositoare tehnologia pentru ca ne usureaza activitatile si ii ajuta pe cei mai putin norocosi sa se integreze.
Dar noi, oamenii obisnuiti, de ce sa ajungem sa ne placa sa devenim handicapati in viata de zi cu zi? Doar pt ca ne spun gigantii astia din IT ca e cool?
Eu NU vreau sa vorbesc cu telefonul, cu robotul de bucatarie ori cu masina de spalat. Pana si frigiderul ma lasa rece. Si dat fiind faptul ca traim intr-o lume bolnava cred ca in curand vor aparea psihologi in scoli pentru a sta de vorba cu copiii abuzati verbal de catre propriul penar (cu toate ca asta e doar in mintea micului cretin). Iar liniile erotice intretinute de roboate senzuale or sa faca ravagii printre adolescentii japonezi (de vazut documentarul Japonia – milionul lipsa).
Vom ajunge sa ne fie suficienti „prietenii” astia neinsufletiti dar vorbitori si haiosi (da, fac si glume) ambalati frumos de catre Apple, Samsung, etc. Ne doare la banana: avem Facebook, Siri, electro-casnice „prietenoase”, dezvoltam relatii personale cu aspiratorul (best blowjob ever?) si apoi ne consiliem psihologic cand magaoaia se defecteaza.

Niciodata masinile nu vor deveni fiinte umane.
Fiintele umane insa au toate sansele sa devina masini. Pentru ca noi ca civilizatie suntem capabili sa ne distorsionam realitatea de zi cu zi si, fiind o specie extrem de adaptabila, ne vom mula pe tehnologie. In loc sa supunem tehnologia nevoilor noastre, ne supunem nevoile tehnologiei. Tu cat timp petreci zilnic la facebookleta? Ai 476 de prieteni? Mai gandeste-te.
Fiti mai oameni, oameni!

PS: Nu sunt nici paranoic, nici retrograd. Ne-am inteles?

Comments are closed.